![IMG_6412](https://sp16.piotrkow.pl/content/photos/malutkie-miniatury/img6412-1508358978.jpg)
16 października to światowy Dzień Chleba, który 3b spędziła w Akademii Ciasta, dawnej rodzinnej piekarni.
Dziś, to miejsce zamienione jest w centrum ciastkowo - chlebowo - ludowych animacji.
Podczas warsztatów "od ziarnka do bochenka" odkrywamy tajniki pracy w piekarni, począwszy od wyboru mąki i aromatycznych ziół po wypiek bochenków.
Oglądamy rodzaje ziaren, w moździerzach próbujemy uzyskać z nich mąkę, poznajemy składniki do wyrobu tradycyjnego zakwasu chlebowego a następnie własnoręcznie wyrabiamy ciasto na podpłomyki.
Wrabiamy kolejne ciasto - tym razem słodkie na ciastka, poznajemy składniki i lepimy ciastkowe misie.
Kiedy nasze podpłomyki i misie pieką się w piecu, na "deser" dowiadujemy się z czego zrobiony jest lukier, który służy nam do ozdabiania kolejnych ciasteczek.
Po pracy czas na odrobinę przyjemności - bawimy się i odpoczywamy w strefie zabaw.
Żegnając gospodarzy zabieramy nasze wypieki i każdy z nas otrzymuje prezent - tradycyjny chlebek.
Serdecznie dziękujemy za przepisy i gościnność.
Podczas warsztatów "od ziarnka do bochenka" odkrywamy tajniki pracy w piekarni, począwszy od wyboru mąki i aromatycznych ziół po wypiek bochenków.
Oglądamy rodzaje ziaren, w moździerzach próbujemy uzyskać z nich mąkę, poznajemy składniki do wyrobu tradycyjnego zakwasu chlebowego a następnie własnoręcznie wyrabiamy ciasto na podpłomyki.
Wrabiamy kolejne ciasto - tym razem słodkie na ciastka, poznajemy składniki i lepimy ciastkowe misie.
Kiedy nasze podpłomyki i misie pieką się w piecu, na "deser" dowiadujemy się z czego zrobiony jest lukier, który służy nam do ozdabiania kolejnych ciasteczek.
Po pracy czas na odrobinę przyjemności - bawimy się i odpoczywamy w strefie zabaw.
Żegnając gospodarzy zabieramy nasze wypieki i każdy z nas otrzymuje prezent - tradycyjny chlebek.
Serdecznie dziękujemy za przepisy i gościnność.